Stoppen of goedkoper roken?

Veel mensen die al lange tijd roken zijn zich ervan bewust dat het slecht is voor de gezondheid en daarnaast een erg dure gewoonte is geworden door de jaren heen.

Een gemiddelde roker rookt één pakje sigaretten per dag en met prijzen per pakje van boven de 6 euro is dat een forse dagelijkse, wekelijkse en jaarlijkse uitgave.

Wat te doen?

Stoppen

Dat is de gezondste en goedkoopste optie, maar voor velen erg moeilijk en lang niet iedereen overweegt het überhaupt. Je kunt het op wilskracht doen, maar ook hulp in roepen van medicijnen, nicotinekauwgoms of -pleisters of (online) boeken en cursussen.

Overstappen op shag

Een pak shag is net zo duur als een pakje sigaretten, maar het verschil is dat je er minstens het dubbele aantal sigaretten uit kunt draaien. De smaak van een shaggie is wel wezenlijk anders dan van je favoriete (filter)sigaret. Desalniettemin hebben genoeg mensen naar tevredenheid deze overstap gemaakt.

Overstappen op het zelf sigaretten maken

Dit is, na het stoppen met roken, jouw goedkoopste alternatief. Als je zelf je sigaretten maakt ben je ongeveer 10 eurocent per sigaret kwijt. Als je een gemiddelde roker bent met 19 sigaretten per dag, kost je dit dagelijks dus 1,90 euro. Dat is een kostenreductie van bijna 70% ten opzichte van de 6,20 euro die je met een gewoon pakje sigaretten dagelijks kwijt bent. Met de huidige beschikbaarheid van merken en smaken speciaal tabak is de smaak van de zelfgemaakte sigaret vaak niet meer te onderscheiden van die van de traditionele sigaret.

Aanschaffen

Je moet daarvoor een paar dingen in huis halen. Om te beginnen de sigarettenmaker zelf, verkrijgbaar voor bedragen tussen de 5 en 100 euro. Naast dit machientje heb je verder sigarettenhulzen nodig en natuurlijk de tabak.

Een beetje oefenen en snel genoeg heb je de productie (goedkoop!) onder de knie.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *